Naredi sama: PISANA peresnica iz filca

Ste pravkar ugotovili, da vam je ostalo samo še nekaj majhnih koščkov filca, vi bi pa želeli na hitro ustvariti nekaj zabavnega? Ideja: Iz koščkov sestavite širši trak in iz njega sešijte preprosto, a pisano peresnico. Odličen šiviljski projekt za začetnike. Zabaven in enostaven. Poskusite!

Kako preprosto izdelate čisto posebno, pisano peresnico iz filca. Enostavno, hitro, zabavno.

Pisana peresnica lahko postane tudi prikupno domače darilce ob začetku šolskega leta. Bodo koraki v šolo lažji!


Enostavno, hitro, zabavno: Omejitev je zelo malo (samo dolžina in količina bravic, s katerimi nameravate svojo preprosto pisano peresnico napolniti), barve so vaša izbira, prav tako vzorci te prikupne krpanke. Celoten postopek je nezahteven in hiter, od izbiranja barv in koščkov do šivanja.
Imate kake pol ure časa? Začnimo!

Potrebujete:

Zelena hiška: kako izdelam pisano peresnico iz filca  • nekaj koščkov ostankov filca (recimo od prejšnjih projektov)
  • šivalni stroj ali šivanka
  • škarje
  • gumb
  • sukanec

KAKO NAREDIM:


1) PRIPRAVA TRAKU IZ FILCA1) Sešijte nekaj kosov filca tako, da dobite podolgovat trak približnih dimenzij 10cm x 45cm (za standardno dolžino barvic) Pri meni so kosi izgledali takole:

Zelena hiška: kako izdelam pisano peresnico iz filca

2) Posamezne kose sešijte skupaj. Če šive potem še prešijete z lica blaga (spodnja slika), boste lepo sploščili osnovni šiv. (Izgleda lepše, ni pa nujno.)

Zelena hiška: kako izdelam pisano peresnico iz filcaZa nestandardne velikosti barvic boste morda potrebovali trak filca malo drugačnih mer. Kar korajžno jih prilagodite, postopek šivanja ostane popolnoma enak!2) ŠIVANJE

Zelena hiška: kako izdelam pisano peresnico iz filca
1) Enega od obeh ožjih robov (tukaj: rumeni del filca) boste zarobili tako, da ga dvakrat prešijete - uporabite navadna ravna šiva, ki naj bosta eden od drugega oddaljena cca pol centimetra.

Naredi sama: PISANA peresnica iz filca

2) Trak prepognite, kot kaže zgornja slika, prepogib naj meri cca 15 cm. (Lahko pa pomerite svoje barvice in dolžino prilagodite, če ta ni standardna). Konice barvic naj gledajo vsaj malo ven, tako bo barvice lažje uporabljati.


Naredi sama: PISANA peresnica iz filca

3) Zdaj izdelate poklopec: konec, ki še ni zarobljen, boste dvakrat prepognili, kot kaže gornja slika. Edino, na kar morate paziti, je to, da za 3 cm prekriva glavni del peresnice. Lahko več, manj pa ne, sicer za zapiranje peresnice ne boste mogli uporabiti gumba.


Naredi sama: PISANA peresnica iz filca
4) Zdaj zarobite še drugi ožji rob filcastega traku/peresnice (oranžni del, kamor kaže gornja puščica):  zarobite ga tako, da ga dvakrat prešijete - uporabite 2 navadna ravna šiva, ki naj bosta eden od drugega oddaljena 4 do 6 mm, najbolje pol centimetra. (Tu ne uporabite dvojnega šiva z dvojno iglo! Boste kmalu izvedeli, zakaj.)
Naredi sama: PISANA peresnica iz filca
5) Čas je za najpomembnejša dva ravna šiva: filc obrnite tako, da se bosta pravi strani stikali in sešijte obe stranici peresnice (gornja slika). Preprosto!Zdaj pa GUMBNICA! - ni čisto po pravilih, da bo lažje ;) Tule je razlog, da je bilo treba rob poklopca zarobiti z dvema ravnima šivoma: 
Naredi sama: PISANA peresnica iz filca


6) Poklopec prepognite po dolžini (gornja slika) in zarežite v prostor med šivoma - zareza naj bo tolikšna, da skoznjo spravite gumb, ki ga nameravate uporabiti.
Naredi sama: PISANA peresnica iz filca

Zelena hiška: kako izdelam pisano peresnico iz filca
7) Da preprečite raztezanje filca, na hitro obšijte oba konca gumbnice. Najlažje in najhitreje bo šlo ročno, z nekaj kratkimi šivi s šivanko. (Ne vem, zakaj sem tu uporabila šivalni stroj - niti lepše niti hitreje)

Zelena hiška: kako izdelam pisano peresnico iz filca
8) Še zadnji korak: na poklopec prišijte gumb. Ker je ta korak zadnji, ne bi smelo biti težav z določanjem lokacije gumba: samo zaprite poklopec peresnice (z vstavljenimi barvicami bo najbolj natančno) in skozi gumbnico označite točno mesto za gumb. Narejeno!

Zelena hiška: kako izdelam pisano peresnico iz filca

Pa vam je uspelo: izdelali ste si čisto posebno, preprosto, pa pisano peresnico. (Haha, p-ji!) Zdaj se pa samo še odločite, ali jo boste zadržali zase ali podarili. Lahko pa jih izdelate več, zdaj ko znate in je spomin še svež ;)


Zelena hiška: kako izdelam pisano peresnico iz filcaNajboljše pa je to, da peresnica ni omejena na barvice ali svinčnike. Uporabite jo lahko še za marsikaj drugega. Če je dovolj široka, boste vanjo lahko shranili šolski kalkulator (a jih večji otroci še nosijo v šolo?) ali majhno beležnico (tisti ljubki mini zvežčki vseh barv in oblik!*), lahko pa postane tudi začasen etui za očala!

*Mimogrede, majhen zvezek lahko sešijete tudi sami! Tule je povezava na navodila, res potreben je le en raven šiv na šiviljskem stroju (okraski pa po želji) - ni težko!


Zelena hiška: kako sešijem zvezek


Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške

MORDA VAM BO VŠEČ TUDI:


Ni komentarjev:

Objavite komentar