Mini vrtiček - sejanje semen v jajčne lupine

Končno spet pomlad! Četudi so želje po lastnem vrtu tudi letos ostale samo želje, nam to ne prepreči veselega načrtovanja pomladne vrtnarske sezone na - balkonu v posodah!

Sejanje semen je prvo na vrsti - in tega se lahko lotite na več načinov - eden od njih je tudi s sejanjem v jajčne lupine. Ljubko, pa tudi denarnici in naravi prijazno! Vas zanima, kako? Berite dalje:


vzgoja sadik iz semen - Zelena hiška


Ker sem za potrebe te objave posejala seme samo v eno od jajčnih lupin, je bil kot stojalce še najbolj pripraven lonček za jajca. Če se boste sejanja vrtnin v jajčne lupine lotili sami (pa najbrž ne samo v eno od lupin, to bi bilo prezamudno), pa je kot stojalo še najbolje uporabiti kar kartonsko škatlo za jajca - tako boste ponovno uporabili odpadni material (prijazno naravi) in se izognili kupovanju posebnih sadilnih lončkov (prijazno denarnici).


Potrebujete:


  • jajčne lupine
  • veliko žlica zemlje za sajenje za vsako jajčno lupino
  • stojalo za jajčne lupine (kartonska škatla za jajca je dobra in brezplačna rešitev!)
  • semena
  • vodo

setev semen v jajčne lupine - pripomočki


KAKO SE NAREDI: semena v jajčnih lupinah



1) Ko ubijate jajca za zajtrk, se tega lotite malo previdneje, tako da ostaneta dve tretjini jajčne lupine celi (vendar bodo  tudi polovičke čisto v redu). Prazne jajčne lupine nežno, a temeljito operite pod vodo.

pomladna setev - na majhnem prostoru



2) Na dnu lupine z iglo ali drobnim šilom naredite luknjico, da bo lahko odtekala odvečna voda. Prazno lupino položite na stojalce.


sejanje semen v jajčne lupine - Zelena hiška

3) Napolnite jo z zemljo za sajenje - jaz sem vzela za žlico zemlje iz enega od loncev na balkonu, to je bilo še najhitreje :)

4) Posejte semena po lastni izbiri, pri čemer upoštevajte navodila za sejanje na embalaži. Na fotografijah vidite semena rukole. Če vam pomagajo otroci, se splača uporabiti semena s hitro kaljivostjo, boste prej videli rezultat.

majhen vrtiček - Zelena hiška

8) Položite vse posejano na svetlo, morda na okensko polico z dovolj dnevne svetlobe.

9) Občasno poškropite z vodo, da se izognete izsušenosti, a ne preveč.

balkonski vrtiček


10) Ko semena vzklijejo in se oblikuje prvi par "pravih"listov, jih prenesete v večje posode - to bo res enostavno, saj sadike samo preložite skupaj z jajčno lupino. Ne vem, če je res potrebno, ampak sama jajčno lupino pred tem malo potolčem, da razpoka - se mi zdi, da se bodo koreninice tako lažje razrasle.

mini vrtiček - setev semen v jajčne lupine


Jajčne lupine bodo semenom nudile varno zavetje, najbolje pri vsem tem pa je, da so čisto naravne in bio razgradljive: tako poganjke iz teh semen ob prenosu v večjo posodo presadite kar skupaj z jajčno lupino, saj so jajčne lupine tudi koristno hranilo zanje.

 Pa veselo vrtnarjenje!

Damjana

Naroči se na nove objave Zelene hiške





MORDA VAM BO VŠEČ TUDI objava o pisanih kamnih kot označevalcih rastlin. Prijetna in zabavna dejavnost, tako za odrasle in otroke:


Ni komentarjev:

Objavite komentar