Okraski za novoletno jelko iz filca - NAREDI SAM

Imate doma malčka? Potem vas bo najbrž zanimalo, kako narediti preproste, nelomljive okraske za novoletno jelko, s katerimi se izognete črepinjam po stanovanju.

Verjetno boste svojo novoletno jelko želeli okrasiti tako, da bo ta varna za malčka, pri čemer se morda želite izogniti takšnim kosom, ki so zelo lahko lomljivi, kot so na primer steklene bunkice. No, vsaj pri nas smo se odločili, da bomo čudovite, a nekako nepraktične bunkice letos pustili v kleti. Če se bo še kdo odločil za to, mu bo prav prišlo nekaj idej za okraske za novoletno jelko - ena od teh je že pred vami:



Naj najprej priznam, da sem želela delo vsem nam (pa še posebej sebi ;) poenostaviti, zato sem uporabila kar predlogo, ki jo že poznate iz navodil za izdelavo mehke žoge za dojenčka (tule) - samo odrezala sem kak centimeter na vseh straneh PREDLOGE v obliki lista, tako da so tile novoletni okraski za jelko malo manjši, tako da lepo ležejo v malčkovo dlan. Pa začnimo.

Potrebujete:



  •  Papirno predlogo za izrezovanje filca, vzeto iz teh navodil za mehko igračo za dojenčka: ima obliko lista in zmanjšana meri približno 11 cm krat 6 cm (glejte zgornjo sliko). Seveda pa lahko narišete kar svojo predlogo :)
  •  nekaj kosov filca v vaših najljubših barvah,
  •  po en 20 cm dolg kos satenastega traku za vsak okrasek,
  • nekaj polnila.  
Za polnilo sem pri nekaj obeskih uporabila poliestrsko polnilo, nekatere pa sem napolnila z ostanki blaga, narezanimi na majhne koščke. Oboje je čisto uredu, druga rešitev mi je še bolj všeč.

Tako se naredi: 

 

1) Po papirni predlogi urežite po dva kosa filca za vsak okrasek. Sama sem uporabila rdeč, oranžen, rumen, moder in zelen filc:


2) Dva kosa položite enega na drugega. Uporabite širok cikcak šiv in ju sešijte skupaj do približno treh četrtin, nato ustavite šivanje, a ga ne vzemite še s stroja. Jaz vedno pustim šivanko v blagu, torej na najnižji poziciji na šivalnem stroju, da se izognem možnosti, da bi filc zdrsnil, ko delam dalje:



3) Vstavite polnilo. Količino polnila prepuščam vam, priporočam pa raje manj kot več, saj bo lažje dokončati šivanje, pa tudi tovrstni okraski izgledajo lepo z manj polnila:



4) Zašijte preostanek, zadelajte šiv in odrežite odvečen sukanec. Takole bo izgledal dokončani glavni del okraska:
 


 5) Zdaj pa boste uporabili 20-centimetrski kos satenastega traku. Prepognite ga na pol. Za lepšo obdelavo priporočam, da odrežete še majhen kos filca v barvi stenastega traku, ki bo nekakšna povezava med trakom in okraskom, pa tudi okrasek bo trdnejši - izrežite nekaj podobnega, kot je na sliki:




6) Prepognite (modri) košček filca na pol, kot vidite na sliki, in sicer tako, da vanj ujamete satenast trak - šivali boste čezenj, tako da bo satenast trak pritrjen na glavni (tu: rumeni) del okraska na več mestih. Šivati začnite na vrhu (prešijte čez trak) in nato obšijte okrog in okrog (modrega) povezovalnega koščka.


7) Skoraj končano, primerjava velikosti:


8) Zadelajte šive in odrežite odvečen sukanec. Uspelo vam je!



Ponovite tolikokrat, kot vam je ljubo. Vsak kos boste sešili hitreje in na koncu boste lahko občudovali čisto pravo zbirko novoletnih okraskov za svojo novoletno jelko.



Tako bo vaša novoletna jelka (kljub odsotnim klasičnim bunkicam) čudovita, hkrati pa se bodo otroci lahko igrali z okraski in jih brez skrbi prestavljali, pospravljali in ponovno obešali po jelki - če se boste tako odločili, seveda :)


Poskusite tudi sami - izdelava teh okraskov je res enostavna, primerna je tudi za začetnike pri šivanju. Ne vzamejo veliko časa - verjemite mi, za fotografiranje sem porabila 90 % časa, pa samo 10 % za šivanje :)



Naroči se na nove objave Zelene hiške


papirnate novoletne zvezde - naredi sam božična dekoracija