Klobuček za malčke - naredi sam

Ne vem, če ste že opazili tale klobuček za otroke, ki sem ga sešila pred kratkim po kroju Oliver +S. Bi ga radi sešili tudi vi?  Berite naprej :)

klobuk za otroke - sešij sama

Moj malček ga ima zelo rad, prav tako pa tudi jaz. Mislim, da mi je celo najbolj všeč od vseh doslej sešitih stvari za otroke! In glede na odziv na pinterestu je mali zelenomodri klobuček precej všeč tudi nekaterim od vas. 

Dobra novica: pri Oliver+S so se odločili, da kroj za klobuček za otroke brezplačno ponudijo vsem, ki bi ga želeli! Juhu! Ta vsebuje tudi navodila za šivanje, kar pomeni, da lahko kar takoj sedete pred šivalni stroj in si sešijete enega v vaših najljubših vzorcih in barvah. Kroj je le za osebno uporabo, ne tržno, nekako tako piše med pogoji uporabe. Treba je tudi priznati, da projekt morda ne bo najlažji, pač ni čisto-čisto-čisto začetniški. 

Torej je tu priložnost, da naredimo nalogo še malo lažjo, kajne?
Namesto, da bi se lepo držali navodil, se lahko poslužite "bližnjice", ki kar precej olajša šivanje. Kose sem sešila v drugačnem zaporedju, kot kažejo navodila, in je precej lažje in hitreje. Bom kar pokazala, kako. In če kdo želi, se šivanja lahko loti tudi takole, poenostavljeno. Rezultat je enak, kot če bi delali po originalnih navodilih.

(Moram pa jasno povedati, da nisem na noben način povezana s podjetjem Oliver+S. Zgolj zelo navdušena nad njihovim klobučkom :)

Torej POENOSTAVLJENA NAVODILA:

1) Uporabite brezplačni kroj za klobuček Oliver+S (TUKAJ) in izrežite naslednje kose:

 klobuček za otroke - naredi sam

2) Sešijte oba kosa stranskega dela v prvi barvi skupaj. Ponovite v drugi barvi. Nato sešijte še oba kosa za krajce v prvi barvi skupaj. Nato še v drugi barvi. Tako torej dobite 4 "obroče":


3) Zdaj pa se lotimo najprej prve barve: z bucikami pripnite stranski del klobučka (obroč) na zgornji okrogli kos (trojne zareze se morajo ujemati!). Verjetno boste morali uporabiti veliko bucik in v rob "obroča" velikokrat čisto malo zarezati, da oba kosa natančno poravnate (jasno vidno na spodnji fotografiji). Vzemite si čas. Bucikanje je zame najtežji del vsega šivanja, saj nisem ravno potrpežljiva "buckarka":

sešij ljubek otroški klobuk

4)  Od tu dalje bo vse lažje: samo zašijte okrog in okrog. Če ste bucike zapičili tako kot na sliki, pravokotno na smer šivanja, ne bi smelo biti težav - sama šivam kar čez bucike in nikoli še nisem zlomila šivanke zaradi tega.

sešij ljubek otroški klobuk - postopek

5) Nato ponovno prešijte ob robu, tokrat z lica blaga. Tako s prešivom lepo sploščite prvotni šiv:

sešij ljubek otroški klobuk - kroj in navodila

6) Vzemite kolut, ki bo postal krajec klobučka in ga pripnite z bucikami na že sešiti del (lice na lice!) - tokrat bo potrebno samo nekaj bucik. Speti morate namreč vsaj označene zareze in mora še tu in tam dodate kako buciko:

sešij sama - kroj in navodila za klobuk

7) ...iiiin samo še sešijte okrog in okrog. Otročje lahko :)

sešij sama - kroj in navodila za klobuk

8) Nato ponovno prešijte ob robu, tokrat z lica blaga. (Tako s prešivom polepšate prvotni šiv, tako kot ste to že storili v točki 5):

kroj in navodila za otroški klobuček

9) Ponovite korake 3-8 še v drugi barvi in pred vami bosta tale dva lepotca:

kroj in navodila za otroški klobuk

10) Oba "klobučka" položite skupaj, in sicer z licem na lice. Sešijte po najširšem obodu, torej po krajcih, a ne zašijte celega kroga: na koncu pustite odprtino, kakih 5 cm. Potrebovali jo boste, da obrnete klobuk ... (zdaj pride na vrsto "slavni" izrek...) ...od znotraj navzven:

kroj in navodila za otroški klobuk

11) Obrnite torej klobuk od znotraj navzven. Skoraj končano! Zašijte odprtino. Prelikajte krajce klobučka, da bo zunanji rob lepo poravnan. Z bucikami spnite obe plasti klobučka, da poravnate krajca (na sliki je žal le modra varianta):

skoraj končan klobuk - brezplačni kroj in navodila


12) Edino, kar je še treba storiti, je prešiti krajce s krožnim šivom (vidite črte čez krajce na končanem klobučku?) Tako bo klubuček stabilnejši.

Ko smo že pri prešivanju krajcev: Uporabila sem turkizen sukanec, zaradi česar so (nekam vijugave) črte šivov in (nekam neenakomerni) presledki med njimi vidni. Meni so sicer všeč takšni, kot so - ne-čisto-ravni šivi so nekako tako kot moj podpis na izdelek, hehe. Verjamem pa, da bi kdo od vas želel to skriti - v tem primeru uporabite sukanec enake barve kot je plast blaga (gornji sukanec v eni, spodnji sukanec v drugi barvi). Enostavna rešitev, kajne?

Dodano: ko klobuček šivate drugič, tretjič ali celo četrtič, so črte vse bolj enakomerne. Preverjeno ;)


brezplačni kroj in navodila na Applegreen Cottage


In imate... še en ljubek klobuček za še eno luštkano bučko.
Zdaj veste, kako. Naredite enega še za svojega malčka. In pošljite mi fotografijo, da jo objavim :)



Damjana
Naroči se na nove objave Zelene hiške